2010-12-20 10:56:48• hírek • Szatmár.ro

Kényszeres evés az ünnepek időszakában

December az évnek azon időszaka, amikor szeretünk a szokottnál jóval többet lakmározni. Ünnepi időszak, családi és baráti összejövetelek, megfelelő alkalmak arra, hogy degeszre együk magunkat. Van, aki nem tudja visszafogni magát és minden ismerősnél belekóstol az ünnepi bőségtálba.

Aztán jön a puffadás, az émelygés, a gyomorrontás, rosszabbik esetben pedig a sürgősségi osztály. Az új esztendőt sokan megbánással kezdik. Kezdődhet minden elölről, a kilókkal folytatott ádáz küzdelem. Újra és újra belefognak egy fogyókúrába, néhány hétig kitartanak, végül mégis abbahagyják.

Meg kell különböztetnünk az ünnepek időszakában jellemző felfokozott étvágyat és a folyamatos falánkságot. Hosszútávon azonban fölösleges mindig az étkezésre összpontosítani, mivel a gond nem minden esetben abból ered. Érdemes a lelki életet és a biztonságra való törekvést is szemügyre venni. A falánkság és a mértéktelen evés gyakran a „biztonságvágy" jele.

Azokban az élethelyzetekben, amikor életünket bizonytalannak érezzük, vagy veszélyes vizekre evezünk, igyekszünk a látszólagos biztonság egy rétegével körbepárnázni magunkat. Van úgy, hogy a fölösleges kilóknak az elfogyasztott ételmennyiséghez semmi köze nincs. Ha mégis szaporodnak a kilók, észre kellene vennünk az életünkben zajló nyugtalanságot és bizonytalanságot gerjesztő tényezőket.

Ez számos kiváltó ok lehet: az életünkkel való elégedetlenség, a párkapcsolatunkkal vagy a munkánkkal kapcsolatban érzett szorongás és aggodalom stb. Ebben az esetben jól tesszük, ha azon a negatív tényezőn kezdünk el dolgozni, ami azt súgja nekünk, hogy biztonságra van szükségünk. Figyeljük meg, hogy azokban az esetekben, amikor gyengének, bizonytalannak vagy kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, mindig felszedünk némi súlyfelesleget. Az ünnepi falatozás közepette se feledjük, hogy a felfokozott evéskényszer sok esetben a belső szorongás kivetülését jelenti.


December az évnek azon időszaka, amikor szeretünk a szokottnál jóval többet lakmározni

December az évnek azon időszaka, amikor szeretünk a szokottnál jóval többet lakmározni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: